Mensen met mentale klachten lopen daar vaak al een tijdje mee rond, voordat ze aan de bel trekken. Bij sommige klachten nemen we -soms onterecht- aan dat het vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Zo wordt vaak gezegd dat vrouwen emotioneel zijn en mannen sneller agressief. Maar niet al dit soort aannames kloppen. Hoe zit dit met autisme? Vroeger dachten we dat autisme nauwelijks voorkomt bij vrouwen. Ondertussen weten we dat de aandoening bij mannen sneller aan de oppervlakte komt. Vrouwen kunnen het beter camoufleren. Autisme wordt bij vrouwen daarom vaak pas laat vastgesteld.
Intuïtief aanvoelen
Bij vrouwen spelen er vóór de diagnose autisme vaak al jarenlang psychische problemen, bijvoorbeeld angst of een depressie. De Nederlandse Vereniging voor Autisme schat dat er in Nederland zo’n 200.000 mensen autisme hebben. Daarbinnen zit een heel spectrum aan gradaties van verschillende kwetsbaarheden. Mensen met autisme vinden het vaak lastig om intuïtief sociale situaties aan te voelen. Het kan erg helpen om tijdig de juiste hulp of diagnose te krijgen. In sommige gevallen duurt het zelfs tot ver in de volwassenheid voordat er goede hulp komt.
Opluchting
Waar vrouwen veel moeite doen om sociaal mee te komen en zich aan te passen, lijken mannen met autisme dit minder sterk te doen. Autisme bij vrouwen wordt daarom vaak minder goed herkend. Als de diagnose eenmaal gesteld is, valt veel op zijn plek. Het kan een enorme opluchting zijn te weten waar de klachten vandaan komen en te weten wat je er aan kunt doen.
Bied een luisterend oor
Veel mensen blijven – onnodig- lang rondlopen met mentale klachten. Een eerste gesprek, of helpende hand kan het zetje geven om een stap naar professionele hulp nemen. Cursussen van MHFA ondersteunen mensen die een luisterend oor willen bieden. Mensen die veel in aanraking komen met diverse personen voor hun beroep, bijvoorbeeld als leraar, zorgprofessional of politieagent. Jij kunt het verschil maken als je ziet dat iemand in de knel zit. Wil je leren hoe? Bekijk dan onze cursussen.