De mentale gezondheid van veel mensen staat onder druk. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken. Daarom start het kabinet de landelijke aanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’. Specifiek is er aandacht voor jongeren en jongvolwassenen, werkenden en mensen in een kwetsbare positie. Het kabinet wil samen met de doelgroep zelf en maatschappelijke partners mentale gezondheid bespreekbaar maken. Doel daarvan is dat jongeren lekker in hun vel zitten, werkenden met energie en plezier hun werk kunnen doen en kwetsbare mensen extra ondersteuning krijgen waar nodig.
1,8 miljoen Nederlanders
In de Kamerbief schrijven de betrokken bewindspersonen: “De samenleving is ingewikkelder geworden, stelt hoge eisen aan mensen en legt een grote nadruk op prestaties en zelfredzaamheid. Tijdens corona werd dit nog duidelijker zichtbaar. Depressie, angststoornissen en problemen met alcohol en drugs treffen jaarlijks zo’n 1,8 miljoen Nederlanders in de leeftijdsgroep van 18 tot 65 jaar. Scholieren ervaren steeds meer druk op school. Ongeveer 840.000 jongeren ervaren mentale uitdagingen en/of klachten en 1 op de 15 jongeren in Nederland kampt met een depressie. Tegelijkertijd neemt de sociale cohesie af en neemt de druk op de arbeidsmarkt toe. In 2019 hadden 1,3 miljoen mensen last van burn-out klachten. Terwijl een goede mentale gezondheid samenhangt met een 15 tot 20 jaar langere levensverwachting.”
Bespreekbaar maken
Het kabinet wil verschillende momenten benutten om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Vanaf 2023 sluiten scholen, verenigingen, werkgevers en maatschappelijke organisaties daarom aan bij de European Mental Health Week. Dit najaar start de ‘Mental Meetup’, een dag met activiteiten rondom het onderwerp mentale gezondheid. Verder is er aandacht activiteiten in de buurt, op school, op het werk en online. Ook sluit de aanpak aan bij bestaande initiatieven, zoals MIND Us.
Evidence based cursussen
Ook Mental Health First Aid Nederland (MHFA NL) staat voor een mentaal gezond Nederland. MHFA NL vindt het een goede zaak dat het kabinet een beweging start om dit te bevorderen. Met onze cursussen bieden wij handvatten, waarmee je mensen met mentale klachten kan ondersteunen. Met een cursus van MHFA vergroot je je kennis over psychische aandoeningen. Je leert signalen van mentale klachten te herkennen en hoe je daarop kan handelen. Met de kennis en vaardigheden die je in de cursus leert, kun je echt het verschil maken in het leven van iemand die het psychisch moeilijk heeft. Hiermee draag je bij aan mentale fitheid op de werkvloer en in de klas.
Bekijk het landelijke aanbod van MHFA cursussen op www.development.mhfa.nl.