Bij jongeren nemen in tijden van onzekerheid en spanning psychische problemen soms toe. Maar veel jongeren vinden het lastig om er over te praten. Omdat ze zich schamen, of omdat ze bang zijn niet begrepen te worden. In het voortgezet onderwijs heeft één op de vijf jongeren angst- of stemmingsproblemen. Stichting Durf te Vragen zet zich in om jongeren te helpen met het herkennen en erkennen van psychische problemen zoals angst, depressie, dwang, trauma of eetproblemen. Hun motto is “Je beter voelen doe je samen”. De stichting biedt voor jongeren begrijpelijke uitleg over psychische klachten en online tests om inzicht te krijgen in wat er aan de hand is.
Stappenplan voor jongeren
Iedereen is wel af en toe somber, bang, boos, verdrietig of niet helemaal tevreden met zichzelf. Dat is normaal. Koningin Maxima schreef pasgeleden een brief aan jongeren, met daarin de volgende boodschap: ‘Niet elke dag hoeft een 10 te zijn. Soms komt je verwachting niet uit. En dat is niet erg. Dat hebben we allemaal. Het leven gaat immers nooit in een rechte lijn.’ Ze adviseert jongeren om over hun mentale problemen te praten met hun naasten.
Want als een jongere zich vaak somber voelt, dan is er misschien meer aan de hand. Wat kun je dan doen? Stichting Durf te Vragen adviseert de jongere: “Neem iemand die dichtbij je staat in vertrouwen. Bijvoorbeeld je vader, moeder, broer zus, opa of oma. Of misschien vind je het fijner om een vriend of vriendin of een leraar om hulp en steun te vragen.” Praten is het begin van de oplossing. Er is ook een stappenplan om hen daarbij te helpen.
Jongere met psychische klachten in je omgeving?
Als je een jongere kent met psychische klachten, probeer er dan ook zelf met hem of haar over te praten. Praten houdt mensen dichtbij en kan een eerste stap zijn naar hulp. Mental Health First Aid (MHFA) biedt de cursus MHFA Youth speciaal gericht op het bieden van hulp aan kinderen en jongeren met psychische klachten. Als je in je omgeving jongeren tegenkomt met psychische problemen, bijvoorbeeld omdat je werkt als onderwijzer, welzijnswerker, of sportcoach, dan kan MHFA Youth handvatten geven om psychische problemen bij jongeren te signaleren, het gesprek aan te gaan en als het nodig is door te verwijzen naar hulp.