Minderen met alcohol: veel mensen hebben dit hoog op hun lijst met goede voornemens staan voor het nieuwe jaar. In 2013 is Dry January bedacht door de Alcohol Concern Organisatie in Groot-Brittanië. Inmiddels drinken miljoenen mensen over de wereld geen alcohol in januari. En ook in Nederlands laten duizenden mensen de fles een periode staan, volgens de website www.ikpas.nl.
Iedereen weet dat alcohol slecht is voor je gezondheid. Uit onderzoek door het World Cancer Research Fund (WCRF) blijkt dat het drinken van alcohol het risico verhoogt van 7 kankertypes, namelijk mond-en keelholte, strottenhoofd, slokdarm, borst, lever en dikkedarmkanker. Wist je dat zelfs één glas alcohol al effect heeft? Uit een studie van de Universiteit van Oxford blijkt namelijk dat zelfs matig drinken slecht is voor de hersenen.
Van alle mensen die alcohol drinken, raakt ongeveer één vierde ooit in meer of mindere mate verslaafd. We spreken van een alcoholverslaving wanneer iemand meer dan twee tot drie alcoholische drankjes per dag drinkt (of één keer per week een grotere hoeveelheid drank). Een alcoholverslaving kan lastig te herkennen zijn, omdat we alcohol drinken zo normaal vinden in Nederland. Maar een verslaving kan leiden tot psychische aandoeningen en angststoornissen en er is zelfs een grotere kans op een psychose.
Ken jij iemand in je omgeving waarbij je een alcoholverslaving vermoed? Stel dan open vragen om de hoeveelheid en frequentie van het gebruik in beeld te krijgen. Of vraag naar de betekenis van het alcoholgebruik en het effect dat alcohol op de persoon heeft. De sociale acceptatie van alcoholgebruik, gecombineerd met het taboe op verslaving zorgt ervoor dat mensen hun alcoholgebruik onderschatten (bron: Trimbos-instituut). Ook denkt de sociale omgeving vaak dat het een keuze is, terwijl het een psychische aandoening is en er dus geen sprake is van een keuze.
Met de cursus Mental Health First Aid leer je hoe je met een persoon – waarbij je alcoholverslaving vermoedt – het gesprek aangaat zonder oordeel en welke vragen je kunt stellen. Want iedereen wil graag gezien worden en zich begrepen voelen. Daarnaast leer je wat de eventuele vervolgstappen zijn en hoe je iemand hierbij verder kunt ondersteunen.