Power by Peers heeft er een nieuwe ‘tak’ bij: Mental Motion. Dit is het eerste Students Peer Support Center, waar nu ook MHFA-cursus wordt gegeven. Studenten van alle niveaus kunnen bij MentalMotion terecht voor alles wat met studentenwelzijn te maken heeft.
Ze kunnen daarover met elkaar van gedachten wisselen en er zijn getrainde coaches die klaarstaan voor studenten met mentale problemen. En dat zijn er nogal wat. Bij MentalMotion kijken ze niet lijdzaam toe, maar doen ze alles aan preventie en aan het bespreekbaar maken van waar je mee zit. Daarvoor organiseren ze bijvoorbeeld groepsgesprekken, brainstormsessies of themamiddagen. En nu dus voor het eerst ook een MHFA-cursus.
Stigma wegnemen
Yvonne Persoon, een van de MHFA-trainers bij Power by Peers, gaf de eerste cursus. Zij zegt: “Het is heel zinvol om MHFA met studenten te doen, omdat ze precies klaar zijn om tekenen van mentale problemen op te vangen. Het is fijn als je als studenten onder elkaar kan praten over wat je bezighoudt of waar je mee worstelt. Zo gaat het stigma ook van mentale klachten af. Dat is zo belangrijk! Je hoeft je niet te schamen als je angsten hebt, of een depressie. Samen kun je daar heel veel stappen in zetten. Ik ben blij dat ik deze eerste groep heb mogen trainen en ze dat heb kunnen meegeven.”
Het verschil maken
Die boodschap is aangekomen. In elk geval bij deelnemer Lucas, die heel graag zijn reactie op de cursus wilde geven: “Ik heb echt moeite met het stigma dat op mentale klachten rust. Ik vond het heel goed dat daar veel aandacht was. Zonder dat stigma is de weg meer vrij om erover te kunnen praten.
Tijdens de cursus dacht ik vaak terug aan de momenten waarop mensen uit mijn omgeving hulp nodig hadden. Gelukkig was het bieden van een luisterend oor vaak genoeg. Ik vind het jammer dat ik wat ik tijdens de cursus heb geleerd niet eerder wist. Ik heb me vaak afgevraagd of wat ik zei in dit soort situaties wel het juiste was. De MHFA-cursus heeft deze twijfels voor een deel zeker weggenomen. Ik zie helderder voor me wat ik kan doen en zeggen. Ik heb ook handvatten gekregen die ik kan toepassen op mijn eigen leven.
Wat ik in 1 zin heb meegekregen? Dat een goed gesprek écht het verschil kan maken.”
De power van peers
Bij Power by Peers werken we met elkaar en voor elkaar, als peers dus. Dat geldt ook voor MentalMotion. De studenten helpen elkáár, het is geen plek die hulpverlening biedt. Onder andere de kartrekkers (Marik Eijgenstein, Sofia Drost en Brechje Muntz ) hebben een cursus MHFA gevolgd, en zijn dus ‘first responder’, maar dus geen hulpverlener. Ze hebben alleen wat meer gereedschappen in hun toolbox en weten als (ex)student wat er speelt. En juist dat peer-to-peer werken werkt heel erg goed. Daar komt nog bij dat wij alleen met ervaringsdeskundige trainers werken. De studenten die de cursus hebben gevolgd konden dus ook weer als peer sparren met iemand die tegen problemen is aangelopen die lijken op die van hen. Zo is een deel van de stof uit het leven gegrepen, zeg maar.
Meer weten over MentalMotion: ga naar de website van Power by Peers.