Op donderdag 16 februari debatteerde de Vaste Commissie voor VWS met minister Kuipers en staatssecretaris Van Ooijen over medische preventie. Als het aan de Nederlandse ggz en TOPGGz ligt, moet dit gesprek meer gaan over mentale medische preventie. Dat blijkt uit een Kamerbrief die ze voor het debat schreven en waaraan MHFA Nederland meewerkte. Het gaat daarbij volgens hen om vroegsignalering en ook over preventie in de zorgketen. Tijdens het debat werd ook de relatie met schuldenproblematiek en een schone en gezonde leefomgeving gelegd. Waar iemand woont heeft een grote voorspellende waarde voor hoe (mentaal) gezond iemand is.
Vroegsignalering op sleutelposities
In de Kamerbrief die de Nederlandse ggz voorafgaand aan het debat stuurde, gaat de organisatie in op de mogelijkheden voor vroegsignalering op sleutelposities. Hierbij wordt Mental Health First Aid uitgelicht als voorbeeld. De netwerkorganisatie schrijft: “Vroegsignalering van mentale problematiek is er in de eerste plaats op gericht om medicalisering en verergering van de problematiek en daarmee de noodzaak van inzet van zwaardere (tweedelijns) zorg te voorkomen. Specifiek bij jongeren kan het helpen om vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om later krachtig in het leven te staan.” Volgens de landelijke organisatie van ggz instellingen kan dit de druk op curatieve ggz verlagen en is “laagdrempeliger steun zoals (online) zelfzorg of peersupport nodig om escalatie van problemen te voorkomen”. Ook schrijven zij dat “het sociale netwerk veel kan betekenen in het helpen voorkomen van problematiek wanneer zij daarvoor de juiste tools in handen hebben”.
Mental Health First Aid
Over Mental Health First Aid schrijven zij onder meer: “Mental Health First Aid (MHFA) richt zich op vroegsignalering van mentale klachten en kan gevolgd worden door iedereen die in zijn nabije omgeving te maken heeft met personen met psychische problemen. De training is wetenschappelijk onderbouwd en helpt ook om de signalerende rol van professionals te versterken. Er is een variant gericht op jeugd (o.a. docenten, jongerenwerk, sportleraren, ouders) en een variant gericht op volwassenen (o.a. openbare veiligheid, gemeentelijke diensten, buurtwerk, zorg en welzijn).
Door het bieden van kennis over de meest voorkomende psychische aandoeningen, het leren herkennen van psychische klachten in de eigen sociale omgeving en door middel van een evidence based methode voor het bieden van hulp bij beginnende of juist verergerende psychische problemen, draagt de cursus bij aan het verkleinen van de handelingsverlegenheid. Deelnemers leren waar en hoe ze eventuele aanvullende (eerstelijns) hulp kunnen inschakelen. De cursus draagt bij aan destigmatisering en aan het verbeteren van het mentaal welbevinden van de Nederlandse samenleving.”
Lees hier het nieuwsbericht van de Nederlandse ggz en de Kamerbrief.