Hoe draag je bij aan tolerantie in de wijk en zorg je ervoor dat mensen meer omkijken naar elkaar? Na een succesvolle pilot met het aanbieden van een cursus Mental Health First Aid (MHFA) aan bewoners in het stadsdeel Gestel, zette de gemeente Eindhoven in op een nauwe samenwerking met de gebiedscoördinatoren in andere buurten. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut naar de effecten van de training MHFA in Gestel bleek namelijk: Er is meer begrip voor mensen met psychische problemen en een betere leefbaarheid in de wijk. De gemeente Eindhoven heeft de training daarom ook in enkele andere buurten aangeboden.
Cursist MHFA: “Achteraf gezien was ik eigenlijk gewoon veel te voorzichtig met vragen stellen. Als ik hem nu pas had leren kennen had ik waarschijnlijk veel eerder op de man af gevraagd van goh, wat is het probleem nou eigenlijk. En dat deed ik tot deze cursus gewoon niet.”
Herkennen psychische problemen
Mental Health First Aid is ontwikkeld om bewoners beter in staat te stellen om psychische problemen en leed bij anderen te herkennen. Tijdens een pilot in het Eindhovense stadsdeel Gestel concludeerde het Trimbos Instituut dat buurtbewoners en lokale ondernemers hier vaker hulp bieden aan mensen met psychische problemen en zij vaker doorverwijzen naar professionele hulp waar nodig. Ook zijn deelnemers zich na het volgen van de training bewuster van hun eigen (voor)oordelen. In Gestel deden ook buurtpreventieteams mee aan de cursus. Rob Woltinge van de gemeente Eindhoven: “Na het succes in Gestel zijn we gaan kijken in welke andere buurten de training MHFA meerwaarde kan hebben. We deden dit samen met de gebiedscoördinatoren omdat zij de buurten goed kennen.”
Cursist MHFA: “Ik had een aantal mensen waarvan ik dacht daar moet ik wat aan doen. Laatst heb ik een praatje gemaakt met een demente man, die zijn hond aan het uitlaten was. Ik hoorde later dat de partner blij was, want de man bleek de weg even kwijt te zijn. Je wordt alerter en dat is ook de reden geweest dat ik naar mensen toe ben gegaan.”
Bijdragen aan leefbaarheid in de wijk
Mensen met psychische problematiek worden vaak behandeld in de eigen leefomgeving. Velen blijven aan het werk of gaan zodra het kan weer aan de slag. Juist in wijken waar de leefbaarheid een punt van aandacht is, komt psychische problematiek vaker voor. Geregeld spelen daarnaast ook schulden of verslaving. Hoewel veel mensen in Nederland wel eens in aanraking komen met mensen met psychische problemen, weten velen niet wat ze in zo’n geval kunnen doen, of waar mensen terecht kunnen voor hulp. De cursus MHFA helpt bij het herkennen van psychisch leed bij mensen in de omgeving, hen te benaderen, te ondersteunen en te verwijzen naar passende hulp. De cursus zorgt voor meer aandacht voor de omgeving. Het maken van contact en het luisteren zonder oordeel dragen zo bij aan het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk.