Cilia Deamen is wethouder in Nijmegen. Zij sloot pasgeleden aan bij een deel van de training Mental Health First Aid. In haar portefeuille zitten onder meer welzijn, gezondheid en inclusie. Ze vertelt over haar ervaring met de training MHFA en waarom ze vindt dat MHFA kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid voor inwoners.
Op welke manier zet Nijmegen in op mentale gezondheid van inwoners?
Wethouder Daemen: “Nijmegen zet op verschillende manieren in op mentale gezondheid. Wat we doen is heel breed, maar het start bij bewustwording. Zo hebben we de KIND VAN expositie gehad van Stichting Open Mind met kinderen van ouders met een verslaving en/of psychische problemen. gehad in de openbare ruimte. Mentale gezondheid is ook één van de thema’s waarvoor we aandacht hebben in het onderwijs. Ook daar zorgen we voor meer bewustzijn en informatie en ook werken we aan preventie. Scholen, GGD, jeugdhulpverlening, de ggz de gemeente werken samen aan een aanpak om signalen van somberheid bij jongeren snel op te kunnen pikken en actie te ondernemen. We zorgen voor subsidie, zodat preventie, lotgenotencontact en trainingen voor professionals mogelijk worden gemaakt. De afgelopen periode werden er ook politieke vragen gesteld over het achteruitgaan van de mentale gezondheid van jongeren en wat we daar aan doen.”
Waarom is ervoor gekozen om de training MHFA aan te bieden in Nijmegen?
“De training MHFA past in de brede aanpak van de gemeente Nijmegen op het gebied van mentale gezondheid en preventie. De meerwaarde vind ik dat een breed samengestelde groep de training kan volgen. Je kan MHFA gebruiken in je rol als vriend of vriendin, of als professional. Als je met mensen in aanraking komt kan je altijd iets bijdragen aan mentale gezondheid en steunend zijn aan iemand anders. Daarnaast gaat het ook om het herkennen van ernstige problematiek en hoe je dan kunt handelen.”
Wat was de rol van de gemeente?
“Als gemeente hebben we de training financieel mede mogelijk gemaakt en daarna gezorgd dat er plekken beschikbaar waren om de training te houden, zoals het wijkcentrum. We hebben dit in samenwerking met welzijnsorganisaties opgepakt vanuit onze gezondheidsagenda.”
Op welke manier draagt MHFA bij aan de doelen van de gemeente op gebied van gezondheid en preventie?
“We werken vanuit preventie als basis: vanuit de gedachte hoe eerder je erbij bent, hoe beter je grotere problemen kunt voorkomen. Mentale klachten komen veel voor. We willen bijdragen aan gezonde Nijmegenaren en een gezonde generatie vanuit de gedachte van positieve gezondheid. Dit betekent dat je uitgaat van gezondheid en wat iemand wél kan. En dat je met ziekte of psychische kwetsbaarheid met de juiste ondersteuning toch een fijn leven kan leiden.”
Waarom vond u het belangrijk om bij een deel van de training aanwezig te zijn?
“Ik heb zelf in het verleden gewerkt bij de Nationale Jeugdraad aan een project rondom psychische kwetsbaarheid. Daarvan kende ik Mental Health First Aid als initiatief uit Australië en hoorde dat het naar Nederland kwam. Toen ik zag dat het hier in de stad werd ingezet, wilde ik het graag meemaken. Ook wilde ik mijn gezicht laten zien en daarmee laten zien dat ik het initiatief ondersteun. Wat ik ook mooi vond is dat we met een hele diverse groep waren, zoals mensen die werken bij een buurtteam, vrijwilligers van een laagdrempelige inloop, mensen die zich oriënteren op werk. Het was een groep met zowel professionals als vrijwilligers.”
Wat is u het meest bijgebleven?
“Ik was er aan het begin van de training bij. Er was bijvoorbeeld een indringend filmpje over depressie, dus je leert niet alleen vanuit een leerboek. Er wordt veel aan gedaan zodat je de stof ook kan doorvoelen. Daarnaast hebben we het over sociale factoren gehad. Dus de koppeling met armoede en in welke wijk groei je op, maar ook de invloed van je culturele achtergrond. Vooral werd duidelijk dat een mentale aandoening niet iets is van alleen stofjes in je lichaam, maar juist zoveel daar omheen. We hebben ook geoefend met hoe kun je op een goede manier een gesprek voeren en de situatie inschatten. Het werd dus direct heel praktisch.”
Wat wilt u bereiken voor de gemeente Nijmegen op gebied van mentale gezondheid?
“Meer openheid: uiteindelijk wil je dat er over mentale gezondheid net zo makkelijk gesproken wordt als over fysieke gezondheid. Je wilt het taboe doorbreken. Waar je naartoe wilt is: Iedereen doet mee en er is ruimte voor diversiteit in de stad. Niet iedereen hoeft in hetzelfde malletje te passen. Wat ik belangrijk vind is dat we het gevoel creëren dat iedereen een steentje bij kan dragen door goede gesprekken over mentale gezondheid aan te gaan.”